عوارض امواج الکترومغناطيسی چیست ؟

عوارض امواج الکترومغناطيسی

در این مطلب قصد داریم تا به بررسی عوارض امواج الکترومغناطيسی بپردازیم و ببینیم که آیا امواج الکترومغناطیسی ضرر دارد یا نه؟

عوارض امواج الکترومغناطيسی چیست ؟

در روزگاري زندگي مي‌کنيم که اخبار زرد و نادرست از منابع غيرمعتبر و بعضا معتبر هر روز به گوشمان مي‌خورد و چه بسا بعضي از اخباري که مصتقيما با سلامتی ما در ارتباطند، با سرعت بيشتري در ارتباطند و گاهي اوقات آنقدر سرعت گذران زندگي بالاست که وقت نمي‌کنيم به طريق درستي جستجو کنيم و از صحت و سقم اين اخبار اطلاع پيدا کنيم.

امواج الکترومغناطیسی

دليل اينکه اينگونه اخبار هم طرفداران چشم و گوش بسته بسياري دارند اين است که به خاطر گسترش علم و رسانه‌هاي مختلف، افراد معمولا سعي مي‌کنند به سلامتي خود اهميت بيشتري دهند و از اين رو است که شايد بعضي موضوعات مربوط به سلامتي را که ظاهرا درست به نظر مي‌آيند را بي‌هيچ علامت سوالي مي‌پذيرند. يکي از اين موارد، عوارض امواج مختلف بر بدن ما مانند امواج الکترومغناطيسی است.

با ادامه اين مقاله همراه باشيد تا بيشتر درباره اينکه امواج الکترومغناطيس چيست و انواع آن کدام است و همچنين عوارض امواج الکترومغناطيسي چيست، بيشتر با هم صحبت کنيم.

امواج الکترومغناطيسی چيست ؟

وقتي يک بار الکتريکي درون يک هادي حرکت مي‌کند، امواجي عرضي توليد مي‌شود که به آن‌ها امواج الکترومغناطيسي مي‌گويند. اگر يک هادي مانند يک آنتن که يک سيم رسانا است را درنظر بگيريد، حرکت شتابدار بار الکتريکي در آن به بالا و به پايين باعث توليد موج مغناطيسي و الکتريکي شده که امواج مغناطيسي به صورت عرضي و امواج الکتريکي عمود بر آن و همچنين عمود بر جهت انتشار امواج مغناطيسي است.

عوارض امواج الکترومغناطيسی

نکته بسيار مهمي که بايد درباره امواج الکترومغناطيسي بيان کرد اين است که اين امواج عرضي براي انتشار به هيچ محيط مادي ندارند و همانطور که در بالا به آن اشاره شد از دو جز مغناطيسي و الکتريکي تشکيل شده است که جهت انتشار آن‌ها عمود بر هم است.

عوارض امواج مایکروویو چیست ؟

قبل از اينکه به بيان عوارض امواج مايکروويو بپردازيم بايد سراغ اين موضوع برويم که اصلا امواج ماکروويو چيست ؟ ماکروويو نوعي از امواج الکترومغناطيسي است؛ در واقع همان امواج انرژي مغناطيسي و الکتريکي که به همراه يکديگر در فضا حرکت مي‌کنند.

امواج الکترومغناطيسي طيف‌هاي متفاوتي دارند و از طيف‌هاي بسيار بلند تا طيف‌هاي بسيار کوچک مانند اشعه گاما را شامل مي‌شود. در اين بين چشم انسان فقط قسمت کوچکي از اين طيف را مي‌تواند ببيند که به آن نور مرئي مي‌گويند. همچنين يک راديو نوعي ديگري از طيف را تشخيص مي‌دهد و دستگاه X-ray هم به همين ترتيب از طيف ديگري استفاده مي‌کند.

عوارض امواج مایکروویو

امواج نور مرئي، ماکروويوها و فرکانس راديويي از انواع غيريون‌ساز تشعشعات هستند. تشعشعات غيريون‌ساز انرژي لازم براي خارج کردن الکترون از اتم‌ها را ندارند. در مقابل X-ray توانايي انجام اين کار را دارد و نوعي تشعشع يون‌ساز محسوب مي‌شود.

از امواج ماکروويو معمولا براي تشخيص سرعت خودروها و برقراري ارتباط تلفني و تلويزيوني استفاده مي‌کنند. در صنعت نيز از اين امواج براي خشک کردن چوب، ساخت لاستيک و رزين، تهيه نان و دونات و تهيه چيپس سيب زميني استفاده مي‌کنند. اما عمده مصرف اين امواج در اجاق‌هاي ماکروويو است که بيشتر عموم آدم‌ها با آن سر و کار دارند.

سه شاخصه اصلی امواج ماکروویو

امواج ماکروويو سه شاخصه اصلي دارند که باعث مي‌شود از آن‌ها براي پخت غذا استفاده کرد:

1) توسط فلز منعکس مي‌شوند.

2) از شيشه، کاغذ، پلاستيک و محصولات مشابه عبور مي‌کنند.

3) توسط مواد غذايي جذب مي‌شوند.

با اين حال آيا مي‌توان گفت که عوارض امواج الکترومغناطيسی از نوع ماکروويو وجود دارند؟ امواج ماکروويو مي‌توان پوست بدن را مانند مواد غذايي داغ کنند. اگر در معرض تشعشعات سنگين ماکروويو قرار بگيريد، پوست شما دچار سوختگي خواهد شد.

دو قسمت از بدن است که بسيار در برابر امواج الکترومغناطيسي ماکروويو آسيب پذير است: زبان و چشم‌ها. چون اين دو قسمت جريان خون کمي دارند و نمي‌توانند گرماي اضافي را از بين ببرند. اما اين آسيب‌ها فقط در زماني اتفاق مي‌افتد که شما در معرض اين امواج قرار بگيريد. اما غذاي شما در معرض اين امواج راديواکتيو يا آلوده نمي‌شود و صرفا گرما را جذب مي‌کند. پس نمي‌توان عوارضي براي امواج ماکروويو تا زماني که در معرض تشعشعات زياد آن قرار نگيريد، بيان کرد.

عوارض امواج اولتراسوند چیست ؟

از امواج اولتراسوند بيشتر در فيزيوتراپي استفاده مي‌شود. اين نوع از امواج که در واقع شکلي از انرژي صوت است، مي‌تواند به عمق بافت‌ها نفوذ کند و در اعماق بافت‌هاي مختلف مانند تاندون‌‌ها و … گرما ايجاد نمايند.

همانطور هم که به آن اشاره شد، کاربرد اصلي امواج اولتراسوند در حوزه پزشکي است. اولتراسوند تشخيصي براي مشاهده بافت‌هاي داخل بدن و اولتراسوند فيزيوتراپي نوع درماني آن است. در نوع درماني اين امواج مي‌توان بيماري‌هايي مانند التهاب تاندون، ارتروز، سينوزيت مزمن، خشکي مفصل‌ها، آسيب‌هاي رباط و … را درمان کرد.

عوارض امواج اولتراسوند

عوارض اين امواج هم مانند عوارض امواج الکترومغناطيسی فقط در زماني اتفاق مي‌افتد که در معرض تشعشعات زياد آن قرار بگيريد. معمولا هم از اين امواج بر روي نواحي سرطاني، روي چشم‌ها، قسمت‌هايي از بدن که در آن‌ها فلز به کار برده شده است، ناحيه لگن خانم‌هاي باردار و … استفاده نمي‌شود. از عوارض معدود امواج اولتراسوند اگر توسط متخصص از آن استفاده نشود مي‌توان به ايجاد التهاب‌هاي پوستي اشاره کرد.

عوارض امواج مادون قرمز

امواج مادون قرمز هم ماهيتي الکترومغناطيسي دارد و در بازه طيفي بين نور مرئي و مايکروويو قرار مي‌گيرد و همچنان چشم انسان قادر به مشاهده آن نيست. يکي از کاربردهاي اصلي اين امواج در دوربين‌هاي تصويربرداري حرارتي است که اجسام با حرارت بالا را با رنگ‌هاي نارنجي و قرمز نشان مي‌دهند.

امواج مادون قرمز

از جمله ديگر کاربردهاي امواج مادون قرمز نيز تصويربرداري از جريان خون در رگ‌ها است. در صنعت نيز از اين امواج براي بررسي و تشخيص نشتي گرمايي در عايق‌ها استفاده مي‌شود. از اين امواج در پزشکي نيز براي کاهش درد در پايانه‌هاي عصبي استفاده مي‌شود.

امواج مادون قرمز دید در شب

از عوارض امواج مادون قرمز (Infrared) مانند عوارض امواج الکترومغناطيسی مي‌توان به سوختگي، ايجاد ضعف و آسيب به چشم‌ها اشاره کرد. که باز هم بايد تاکيد نمود که اين عوارض فقط در صورتي رخ مي‌دهد که در معرض تشعشعات قدرتمند اين امواج قرار بگيريد.

عوارض امواج ماهواره

اين امواج که نوعي امواج الکترومغناطيس هستند به خودي خود عوارض خاصي ندارند و حتي تحقيقات زيادي هم در اينباره انجام نشده است و بيشترين عوارض امواج الکترومغناطيسی ماهواره‌اي پارازيت‌هايي است که براي اختلال در امواج ماهواره پخش مي‌شود. متاسفانه اين پارازيت‌ها در طولاني مدت و با قدرت نفوذ بالا مانند 300 مگاهرتز مي‌توانند باعث تغييرات سلولي شوند و بر جنين اثر نامطلوبي بگذارند.

عوارض امواج ماهواره

در اين مقاله سعي کرديم درباره عوارض امواج الکترومغناطيسی صحبت کنيم. همانطور که مطالعه کرديد، بيشتر امواج الکترومغناطيسي در صورتي که در معرض حجم شديد آن قرار بگيريد باعث ايجاد آسيب مي‌شوند ولي به طور کلي و با استفاده‌هاي روزمره، خطري شما را تهديد نمي‌کند. از اینکه با وبسایت خدمات سیم کارت سیم سرویس همراه بودید از شما متشکریم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
به بالای صفحه بردن