تاریخچه سیم کارت (از روز اول تا به امروز)

تاریخچه سیم کارت (از روز اول تا به امروز)

در این مطلب قصد داریم تا تاریخچه سیم کارت را به طور کامل در جهان و در ایران از ابتدا شرح دهیم. در ادامه با ما در وبسایت خدمات سیم کارت سیم سرویس همراه باشید.

تاریخچه سیم کارت چیست ؟

اگر به سن شما نمی‌خورد شاید اگر از اطرافیانتان بپرسید، داستان‌های عجیب دریافت سیم کارت را در ایران در ابتدای روزهایی که وارد بازار شده بود، برایتان تعریف کنند. سیم کارت که امروزه مثل نقل و نبات در هر مغازه‌ای وجود دارد و فاصله شما تا خرید یک سیم‌کارت، چه دائمی و چه اعتباری، چند قدم تا یک مغازه یا چند کلیک است، در گذشته باید بعد از ثبت نام و پرداخت هزینه میلیونی آن، مدت‌ها برای دریافتش صبر هم می‌کردید!

اما مانند هر تکنولوژی دیگری این سیم‌کارت نیز راه درازی از سال 1991 میلادی که برای اولین بار معرفی شد، گذرانده است. سیم‌کارت که امروزه نقش بی‌بدیلی در مدیریت هر کسب و کار، روابط، آموزش و … ایفا می‌کند، از زمانی‌که ابعاد بزرگی داشت تا الان که در بیشتر وسایل از سایز نانوی آن استفاده می‌شود، از جنبه‌های مختلف به روز شده و کاربردهای آن افزایش پیدا کرده است.

با ادامه این مطلب همراه باشید تا بیشتر درباره تاریخچه سیم کارت در ایران و در جهان با هم صحبت کنیم.

سیم کارت چیست ؟

سیم‌کارت (SIM) که مخفف Subscriber Identity Module است به صورت تحت اللفظی به معنای ماژول معرفی کننده مشترک است و ذاتا اطلاعاتی که از آن برای معرفی و تصدیق کردن کاربران استفاده می‌شود را در خود ذخیره می‌کند و دستگاه‌های مختلف را به GSM یا همان Global System of Mobile Communications (سیستم جهانی ارتباطات همراه) متصل می‌کند.

از زمان معرفی 2G GSM استانداردی برای ارتباطات سلولی بوده و پیشرفت‌هایی که برای سیم‌کارت اتفاق می‌افتد، در این سال‌ها همیشه پیروی پیشرفت‌های رقم خورده در GSM بوده است.

تاریخچه سیم‌کارت در جهان

اولین سیم‌کارتی که توسط انستیتو European Telecommunications Standards به رسمیت شناخته شد توسط شرکتی آلمانی به نام Giesecke & Devrient ساخته شده بود که حوزه اصلی کاری آن اوراق بهادار و کارت‌های هوشمند بود. سیصد سیم‌کارت اول تولید شده توسط این شرکت به یک اپراتور شبکه بی‌سیم فنلاندی به نام Radiolinja فروخته شد که شبکه‌اش میزبان اولین تماس تلفنی GSM در 27 مارس 1991 بود.

اولین سیم‌کارت‌ها بسیار شبیه کارت‌های اعتباری دارای تراشه سیم کارتی بودند که امروزه ما هم از آن‌ها استفاده می‌کنیم. این سیم‌کارت‌ها در ظرفیت‌های 32 تا 128 کیلوبایتی تولید شده بوند و می‌توانستند SMS و شماره مخاطبین را در خود ذخیره کنند. مدل‌های اولیه فقط می‌توانستند 5 اس ام اس و 20 مخاطب را در خود ذخیره نمایند.

انواع سایز سیم کارت

در سال 1996 سیم‌کارت‌های اندازه کارت اعتباری که امروزه با نام فول-سایز یا 1FF شناخته می‌شوند با مینی سیم‌کارت‌ها جایگزین شدند. شکل این مینی سیم‌کارت‌ها برای هرکسی که در اواخر دهه 90 میلادی و یک دهه بعد از آن تلفن داشت، بسیار آشناست. هر دستگاه سیم‌کارت خور جایگاهی هم در آن زمان برای نصب یک مینی سیم‌کارت داشت و کاربران وقتی دستگاه جدیدی می‌خریدند باید سیم‌کارت خود را نیز نو می‌کردند.

اینکه سیم‌کارت‌ها می‌توانند در هر دستگاه سیم‌کارت خوری قرار بگیرند، مزیت‌های فراوانی در اختیار کاربران می‌گذارد. مثلا وقتی کاربری دستگاه جدیدی می‌خرد، به سادگی می‌تواند با انتقال سیم‌کارت به آن دستگاه در واقع اطلاعات شخصی و هویتی خود را نیز منتقل کند. یا اگر دستگاهی آسیب می‌بیند و خراب می‌شود، به سیم‌کارت معمولا آسیبی وارد نشده و می‌توان آن را در دستگاه جدیدی قرار داد.

با معرفی گوشی‌های هوشمند، درخواست‌ها برای تولید دستگاه‌های کوچکتر که دارای قدرت بیشتری بودند افزایش یافت، به همین دلیل تولیدکنندگان را به این واداشت که در کنار کوچک کردن موبایل‌ها، سیم‌کارت را نیز دوباره کوچکتر کنند تا موبایل با ابعاد کوچکتر هم بتواند پذیرای یک یا دو سیم‌کارت باشد. در سال 2010 مینی سیم‌کارت با میکروسیم‌کارت جایگزین شد و دو سال بعد از آن هم با طراحی جدیدی، نانوسیم معرفی شد که تا امروز هم از آن استفاده می‌شود.

تاریخچه سیم کارت در ایران

تیر ماه سال 1372 شمسی بود که یک آگهی در روزنامه‌ها توجه همگان را به خود جلب نمود. نام آگهی «فراخوان برای ثبت نام نخستین شبکه تلفن متحرک جیبی» بود که آن زمان بسیار عجیب به نظر می‌رسید. در واقع با همین آگهی بود که ثبت نام تلفن همراه در ایران شروع شد.

به خاطر ناگهانی بودن این آگهی، استقبال چندانی از این ثبت نام نشد تا دو سال بعد از آن یعنی در سال 75 حدود 10 هزار نفر فقط ثبت نام کردند که موبایل‌ها و سیم‌کارت‌ها تا شهریور همان سال هم به مردم واگذار شد. بعد از آن که کم کم مردم ورود موبایل را به عنوان یک تلفن همراه را باور کرده‌اند و با تکنولوژی آن آشنا شدند، تقاضا برای خرید آن افزایش یافت تا جایی که قیمت سیم‌کارت تا بالای 3 میلیون تومان هم ‌رسید.

بعد از کش و قوس‌های فراوان در بهمن سال 75 دوباره ثبت نام‌ها شروع شد و تا 185 هزار نفر این بار ثبت نام کردند. گیرنده‌ها و پوشش دهی سیم‌کارت هم به مرور طی سالها افزایش پیدا کرد تا بعد از حدود 16 سال، دومین اپراتور تلفن همراه به نام ایرانسل هم وارد ایران شد.

تاریخچه سیم کارت همراه اول

همانطور که در بالا به آن اشاره شد، شروع کار واگذاری سیم‌کارت در ایران به وسیله مخابرات انجام شد که بعدها قسمت ارتباطات سیار این شرکت به همراه اول تغییر نام داد. در ابتدای کار در همان سال 73 با ایجاد ظرفیت واگذاری 9200 شماره در تهران کار خود را آغار کرد و با اعطای 4 سیم‌کارت به نهاد ریاست جمهوری در مرداد سال 73 رسما عرضه اولین سیم‌کارت در ایران رقم خورد.

با پیشرفت‌هایی که در این حوزه رخ داد، همراه اول توانست مشترکین خود را از 3.5 میلیون نفر در سال 82 به 118 میلیون نفر در سال 1400 برساند که در نوع خود بی‌نظیر محسوب می‌شود. همراه اول بوسیله سیم‌کارت‌های خود توانسته سرویس‌های مختلفی شامل اینترنت نسل 3، 4، 4.5 و … را در اختیار کاربران قرار دهد.

تاریخچه سیم کارت ایرانسل

ایرانسل به عنوان دومین اپراتور کشور در سال 85 وارد بازار شد. سهامدار اصلی این شرکت ام تی ان است که در کشور آفریقای جنوبی واقع شده است. توزیع و واگذاری سیم‌کارت‌های این اپراتور از سال 1385 در سه شهر تهران، تبریز و مشهد شروع شد. ایرانسل نیز توانسته است مشتریان فعال خود را در سال 1398 به حدود 50 میلیون مشترک برساند.

تاریخچه سیم کارت اعتباری در ایران

اولین سیم‌کارت اعتباری در همان سال‌های اول حضور ایرانسل به بازار عرضه شد که مدتی بعد همراه اول نیز این شکل از سیم‌کارت را به کاربرانش ارائه داد.

در این مقاله به تاریخچه سیم کارت پرداختیم و به طور خلاصه درباره تاریخچه جهانی و تاریخچه آن در ایران صحبت کردیم. سیم کارت‌ها اگرچه که راه درازی را تا به امروز طی کرده‌اند اما با توجه به روند پیشرفت انواع تکنولوژی، پیشرفت در سیم‌کارت‌ها نیز دور از انتظار نخواهد بود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
به بالای صفحه بردن